Translate

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Δράσεις στις γωνιές όλο τον χρόνο (14)!

Α.Η ομάδα εκπαιδευτικών "Τα φρούτα του δάσους" προτείνει:

«ΣΥΣΤΗΘΕΙΤΕ»
Ευκαιρία να συστηθούμε κάπως αλλιώς χρησιμοποιώντας τις γωνιές. Πχ. Στο κουκλόσπιτο ο ένας παίζει το ρόλο του οικοδεσπότη όπου υποδέχεται κάποιους φίλους που συστήνει ή συστήνονται στην γυναίκα του (παιχνίδι ρόλων).
«ΠΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ»
Μέσα σε ένα μεγάλο καλάθι βρίσκονται κάποια πράγματα(πχ.Παραμύθια,τουβλάκια, φρούτα,
κατσαρόλα,  κλπ). Τα παιδιά πρέπει να βρουν που είναι η θέση του καθενός από αυτά και να τα τοποθετήσει (γωνίες).
«Ο ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ»
Στη γωνιά της βιβλιοθήκης είναι τοποθετημένες οι φωτοτυπίες από αντίστοιχα παραμύθια – βιβλία. Τα παιδιά θα πρέπει ανά δύο να τοποθετήσουν όσο πιο γρήγορα μπορούν τα βιβλία στη σωστή θέση σε συγκεκριμένη περιοχή της βιβλιοθήκης που έχουμε ορίσει. Ο πιο γρήγορος κερδίζει. Το ίδιο παιχνίδι ταχύτητας μπορεί να γίνει και σε άλλη γωνιά (πχ ποιος θα βάλει πιο γρήγορα τα τουβλάκια στους κουβάδες, στην γωνιά του οικοδομικού υλικού). Χρησιμοποιούμε και κάποιο μουσικό κομμάτι γρήγορο.
«ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΩΝΙΕΣ»
Οι «μουσικές καρέκλες» το γνωστό παιχνίδι τώρα μπορεί να παιχτεί και με τις γωνιές. Αφού έχουν τοποθετηθεί οι κάρτες με το πόσα παιδιά μπορούν  να παίξουν σε κάθε γωνιά και οριοθετώντας το που θα σταθούν ή που θα κάτσουν τα αντίστοιχα παιδιά σε γωνιά. Η μουσική παίζει τα παιδιά χορεύουν κι όταν σταματήσει θα πρέπει να βρουν μια θέση στις γωνιές.
«ΠΟΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΠΟΙΑ ΓΩΝΙΑ»
Ακούμε γνωστά τραγουδάκια και προσπαθούμε να βρούμε σε ποια γωνιά ταιριάζει, ποια γωνιά μας θυμίζει (πχ. «Ο μάγειρας» στο κουκλόσπιτο ,  «όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι» στο μαγαζάκι κτλ.).
«ΠΟΙΑ ΓΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΟΥΛΑ»
Μαθηματικές έννοιες μέσα από τις γωνιές. Μετράμε την απόσταση κάθε γωνιάς από την παρεούλα με βήματα. Πόσα βήματα είναι;  Ποιό είναι πιο μακριά ή κοντά; Ποιά χωράει περισσότερα παιδιά να παίξουν;  Ποιά λιγότερα;
«ΠΟΙΑ ΓΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ;»
Ποιηματάκια, αινίγματα για να βρούμε τη γωνιά. Πχ. Με ξυλάκια και τουβλάκια φτιάχνω πύργους και σπιτάκια. Ποιά γωνιά είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: