Ελάχιστοι γονείς μπορούν να υποστηρίξουν ότι δεν έχουν καβγαδίσει μεταξύ τους ποτέ μπροστά στα παιδιά τους. Μικροί ή μεγαλύτεροι, οι καβγάδες είναι μερικές φορές αναπόφευκτοι.
Πρέπει τα παιδιά να είναι μάρτυρες;
Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των γονιών μπροστά στα παιδιά καλό είναι να αποφεύγονται. Ωστόσο επειδή αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, υπάρχουν κάποια πράγματα που οι γονείς πρέπει να έχουν υπόψη τους όταν τους παρακολουθούν τα παιδιά. Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, συγγραφέας Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει:
1. Καβγαδίστε με σεβασμό! Οι γονείς αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά τους ακόμα και στον τρόπο που καβγαδίζουν και λύνουν τις διαφορές τους. Αυτό σημαίνει ότι όταν καβγαδίζετε μπροστά στα παιδιά σας, αποκλείστε χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, σκληρότητα, απρεπείς χαρακτηρισμούς, σαρκασμό, επιθετικότητα που να εκφράζεται με κινήσεις ή εκφράσεις απειλητικές και κυρίως απειλές ή εκφοβισμό του ενός από τον άλλον.
2.Μην κλείνετε την πόρτα κάθε φορά που καβγαδίζετε μεταξύ σας. Ο καβγάς και η διαφωνία κάποιες στιγμές είναι μια υγιής έκφραση μιας υγιούς σχέσης και τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν το μήνυμα ότι δεν είναι όλα βγαλμένα από κάποιο ροζ συννεφάκι των καρτούν.
3.Εάν αισθάνεσαι ότι οδηγείσαι από τη διαφωνία στο να πεις κάτι για το οποίο θα μετανιώσεις ή δεν το εννοείς, πάρε μια βαθιά ανάσα, μέτρα μέχρι το 10 ώσπου να καταλαγιάσεις, γράψε κάπου το πώς αισθάνεσαι και σε κάποια ήρεμη στιγμή συζήτησε για αυτά τα αισθήματα.
4.Απαγορεύεται να λέτε μεταξύ σας ότι θα χωρίσετε, ότι δεν πάει άλλο, "αυτό ήταν ως εδώ" και άλλες παρόμοιες εκφράσεις που εκστομίζετε πάνω στην ένταση, αλλά μετά ενδεχομένως εσείς τις ξεχνάτε, στα παιδιά σας όμως μένουν χαραγμένες μέσα στη σκέψη τους και τους δημιουργούν ανασφάλεια.
5. Αντί για "εσύ" χρησιμοποίησε το "εγώ". Συνήθως στους καβγάδες έχουμε την τάση να κατηγορούμε τον άλλο και να ακούγεται η αντωνυμία "εσύ" ("Εσύ δεν με ακούς!" "Εσύ φταις" κ.ο.κ.). Προσπαθήστε να αλλάξετε σαν γονείς αυτή την τακτική, ειδικά όταν σας ακούνε τα παιδιά. Προτίμησε να πεις κάτι του τύπου "Είμαι θυμωμένος αυτή τη στιγμή, άσε με να ηρεμήσω λίγο και το συζητάμε". Αυτό θα δείξει στα παιδιά σου ότι προσπαθείς να διαχειριστείς τα αισθήματά σου και ότι χρειάζεσαι χρόνο για να τα επεξεργαστείς. Επίσης δίνεις το μήνυμα στη σύντροφό σου ότι δεν αποφεύγεις τον καβγά και ότι το πρόβλημα θα λυθεί, όταν και οι δύο είστε ήρεμοι ή δεν ακούν τα παιδιά.
5. Είναι πολύ σημαντικό να δείξετε στα παιδιά ότι η κατάληξη ενός καβγά είναι η συμφιλίωση και η επίλυση των διαφορών. Έτσι καταλαγιάζουν τα αισθήματα ανησυχίας, ότι η μαμά και ο μπαμπάς έχουν πρόβλημα. Γι' αυτό κάθε καβγάς πρέπει να καταλήγει σε συγχώρεση, αγκαλιές και φιλί, ώστε να καθησυχαστούν τα παιδιά από τυχόν απορίες ή φόβους που τους δημιουργήθηκαν. Μη ξεχνάτε ότι τους δίνετε μαθήματα για τον τρόπο διαχείρισης της σχέσης με τους φίλους τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου