Translate

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Τα παιχνίδια που ονομάζονται παζλ και η χρησιμότητά τους

Το παζλ είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι; Ποιες δεξιότητες αναπτύσσει;
Το παζλ είναι μια  παραδοσιακή και απλή δραστηριότητα για τα παιδιά, συνάμα  όμως από τις πιο σημαντικές!
Είναι σχετικά οικονομική και μπορεί να προσφερθεί απλόχερα σε ένα παιδί, τόσο από την οικογένεια όσο και από το ευρύτερο περιβάλλον του παιδιού (Εκπαιδευτικοί, θεραπευτές).
Κάποια οφέλη από το παζλ για τα παιδιά είναι τα εξής:
  • Βελτιώνουν τη μνήμη. Ένα παιδί που δημιουργεί ένα παζλ θα πρέπει να θυμάται το μέγεθος, το χρώμα ακόμα και τα σχήματα των «παραστάσεων» όπου επεξεργάζεται. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να συγκρατεί  όλα τα κομμάτια ακόμα και εάν δεν ταιριάζουν εκείνη τη στιγμή, καθώς μετά από λίγη ώρα θα τα ξανά-χρειαστεί. Τέλος, μέσα από αυτή τη δραστηριότητα μπορεί να συγκρατήσει στη μνήμη του σχήματα, γράμματα, αριθμούς,ζώα, φρούτα.
  • Ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την υπομονή . Σε μικρές ηλικίες ειδικά, το παιδί νιώθει ότι αρχίζει να καταφέρνει δραστηριότητες που του αναθέτει ο ενήλικος και νιώθει υπερήφανος για τον εαυτό του. Επιπλέον μαθαίνει να έχει υπομονή και να χειρίζεται τη ματαίωση του όταν δεν μπορεί να ταιριάξει τα κομμάτια.
  • Βελτιώνουν τον οπτικοκινητικό συντονισμό. Για να ολοκληρωθεί το παζλ το παιδί θα πρέπει να συντονίσει το χέρι του και το μάτι του. Τα χέρια και τα μάτια είναι σε στενή συνεργασία καθώς το παιδί πρέπει να επεξεργάζεται, να γυρίζει, να τοποθετεί και να αφαιρεί τα κομμάτια του παζλ. Ο οπτικοκινητικός συντονισμός  μην ξεχνάμε είναι απαραίτητος για τις δεξιότητες γραφής του παιδιού!
  • Αναπτύσσουν την κριτική  σκέψη και την επίλυση προβλημάτων. Ένα παιδί μέσα από το παζλ θα μάθει να ενεργοποιεί τη σκέψη του ορθά, ώστε να επιλύσει το πρόβλημα, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το παζλ. Μέσα από αυτόν τον τρόπο το παιδί θα είναι έτοιμο να λύνει και καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν καθώς θα μάθει ότι όπως όλα τα κομμάτια δεν ταιριάζουν σε όλα τα παζλ έτσι και οι λύσεις για κάθε πρόβλημα θέλουν σκέψη.
  • Αναπτύσσουν τις κινητικές τους δεξιότητες. Μέσα από το παζλ το παιδί κατορθώνει να αναπτύξει τη λεπτή κινητικότητα του καθώς η δραστηριότητα αυτή απαιτεί μικρές κινήσεις των χεριών.
  • Αναγνωρίζει σχήματα, αριθμούς, γράμματα,ζώα, φρούτα. Υπάρχουν πολλά παζλ που απευθύνονται σε μικρές ηλικίες και περιέχουν σχήματα, αριθμούς, γράμματα, ζώα και φρούτα. Έτσι τα παιδιά εκπαιδεύονται και μαθαίνουν αυτές τις έννοιες με διασκεδαστικό τρόπο.
Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι το παζλ είναι εκπαιδευτικό παιχνίδι!
Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι: Έχει πιο πολύ ενδιαφέρον για τα παιδιά όταν τους δίνουμε τη δυνατότητα να διαλέγουν τα ίδια το αγαπημένο τους!
Επιπλέον, υπάρχουν πολλά παζλ με 1000 κομμάτια και άνω που μπορεί να ασχοληθεί όλη η οικογένεια.
Με αυτόν τον τρόπο αφενός θα διασκεδάσει η οικογένεια και αφετέρου θα δοθεί το παράδειγμα σε όλα τα μέλη της οικογένειας!
Καλή διασκέδαση!
Πηγή: babyradio.gr
Παίξτε με επίκαιρα παζλ


Δεν υπάρχουν σχόλια: