Translate

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος

ΤΑ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΙΑ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΚΑΙ ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ,ΦΩΤΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ!

Κύριλλος
Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ήταν ιεραπόστολοι και λόγιοι του Βυζαντίου. Με την ιεραποστολική τους δράση διέδωσαν το χριστιανισμό στους Σλάβους, τους Τσέχους, τους Πολωνούς και τους Ρώσους. Συνέβαλαν επίσης στην ανάπτυξη του σλαβικού πολιτισμού. 
Το λαϊκό όνομα του Κύριλλου ήταν Κωνσταντίνος. Ονομάστηκε Κύριλλος μετά τη χειροτονία του σε μοναχό, λίγο πριν από το θάνατό του. Καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη και ήταν γιος του στρατιωτικού διοικητή Λέοντα. Σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία στη Θεσσαλονίκη και στην Κωνσταντινούπολη. 
Διακρινόταν για τις ποικίλες γνώσεις του (αστρονομία, γεωμετρία, ρητορική, μουσική)και ιδιαίτερα για τις γνώσεις του στη γλωσσολογία. Η γλωσσομάθεια του ήταν απαράμιλλη. 
Γνώριζε εκτός από τα ελληνικά και τα λατινικά, αραβικά, εβραϊκά, συριακά, τουρκικά και σλαβικά. 
Ήταν μαθητής του ΦωτίουΈγινε βιβλιοθηκάριος του Πατριαρχείου και δίδαξε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Επινόησε το πρώτο σλαβικό αλφάβητο και μετέφρασε πολλά κείμενα της Αγίας Γραφής στα σλαβικά. 

Μεθόδιος
Ο Μεθόδιος εκπαιδεύτηκε για να γίνει κρατικός αξιωματούχος και διορίστηκε διοικητής της Σλοβενίας, όπου και έμαθε τις σλαβικές διαλέκτους. Γρήγορα εγκατέλειψε τη θέση του και έγινε ιεραπόστολος, ακολουθώντας τον αδελφό του Κύριλλο. 
Το ΄Εργο τους
Τον ένατο αιώνα ο ηγεμόνας του σλαβικού κράτους της Μοραβίας Ρατισλάβος ζήτησε να πάνε στη χώρα του Βυζαντινοί ιερείς και δάσκαλοι για να διδάξουν τον χριστιανισμό. 
Το έργο ανέλαβαν ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος, δύο αδέλφια από τη Θεσσαλονίκη, που ήταν μορφωμένοι και γνώριζαν ανάμεσα και στις άλλες γλώσσες και τη σλαβική. Επειδή η σλαβική γλώσσα δεν είχε γραφή, ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος δημιούργησαν το σλαβικό αλφάβητο, χρησιμοποιώντας τα κεφαλαία ελληνικά γράμματα. Με το αλφάβητο αυτό έγραψαν το Ευαγγέλιο, που το είχαν μεταφράσει στα σλαβικά και αργότερα τους νόμους του Βυζαντίου. Δημιούργησαν έτσι τη γραπτή σλαβική γλώσσα και η επινόηση του γλαγολιτικού (κυριλλικού) αλφαβήτου έγιναν αίτιοι της απαρχής της ευρύτερης σλαβικής γραμματείας και του εκχριστιανισμού των Σλάβων. 
Από το 860 μ.Χ. ανέλαβαν ιεραποστολική δράση πρώτα στην Κριμαία και μετά στη Μοραβία.
΄Ετσι διέδωσαν το χριστιανισμό στους Σλάβους της Κ. Ευρώπης και ίδρυσαν σχολεία στην πρωτεύουσα της Μοραβίας Βέλεχραντ όπου δίδαξαν τη σλαβική γλώσσα.
Εορτάζουν στις 11 Μαΐου.
http://orthodox-world.pblogs.gr/2008/04/oi-thessalonikeis-adelfoi-isapostoloi-kyrillos-kai-methodios.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια: