Translate

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Η κ υ ρ ά - Σ α ρ α κ ο σ τ ή

    Σαρακοστή λέγεται μια μεγάλη περίοδος νηστείας της Εκκλησίας μας. Ξεκινάει μετά την Κυριακή της Τυρινής. Πρώτη της μέρα είναι η Καθαρά Δευτέρα. Τη Μεγάλη Σαρακοστή έχουμε νηστεία 49 ημερών για τους χριστιανούς. Οι τρείς πρώτες μέρες είναι από τις πιο αυστηρές σε όλη τη νηστεία και ονομάζονται ‘τριήμερο’.
  Παλαιότερα η κυρά – Σαρακοστή ήταν το ημερολόγιο των Χριστιανών, την παρίσταναν ως μια καλόγρια με επτά πόδια, γιατί είναι και επτά οι εβδομάδες νηστείας μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.
       Έχει τα χέρια σταυρωμένα, γιατί διαρκώς προσεύχεται, δεν έχει στόμα για να μην πολυλογεί, δεν έχει αυτιά για να μην ακούει πολλές κουβέντες ή άσχημα λόγια.
      Μπορείς και να ζωγραφίσεις την κυρά-Σαρακοστή και κάθε βδομάδα να κόβεις ένα πόδι της, ώστε, όταν κοπούν και τα επτά θα έχει φτάσει η Μεγάλη Εβδομάδα. Αν θέλεις όμως μπορείς να φτιάξεις την κυρά-Σαρακοστή, με ζυμάρι, να τη ψήσεις και να την έχεις στολισμένη.
                              Συνταγή
                 Υλικά: 
                 ½ κιλό αλεύρι
                 ½ φλιτζάνι νερό
                 1 κουτ. της σούπας Αλάτι
                 Λίγο λάδι


Εκτέλεση:
       Σ’ ένα βαθύ μπολ ζυμώνουμε το αλεύρι μαζί με το νερό και το αλάτι, προσθέτοντας ανά διαστήματα όσο νερό χρειαστεί μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη.
      Βάζουμε λίγο λάδι σε ένα μεγάλο ταψί, παίρνουμε το ζυμάρι και πλάθουμε την κυρά- Σαρακοστή όπως στην εικόνα. Με ένα μαχαίρι και με τη βοήθεια κάποιου μεγάλου χαράζουμε τα χέρια, τα χαρακτηριστικά του προσώπου και κόβουμε τα ποδαράκια. Στους 200 βαθμούς ζεσταίνουμε το φούρνο και ψήνουμε την κυρά- Σαρακοστή για 50 περίπου λεπτά μέχρι το  ζυμάρι να γίνει σκληρό και να ξεροψηθεί.
http://www.panagiachrysopolitissa.com/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=201

Δεν υπάρχουν σχόλια: